سخن دبیر همایش:

همایش ملی کتابخانه دیجیتالی با هدف رصد فعالیت‌های علمی و اجرایی در کشور از سال 1393 و به صورت دوسالانه طراحی و اجرا شد. در نخستین همایش تلاش شد تا یک دهه فعالیت در حوزه کتابخانه دیجیتالی در ایران بررسی شود. این نشست به همت گروه پژوهشی کتابخانه دیجیتالی وقت در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با همکاری انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران اجرا شد. دومین دوره آن در سال 1395 توسط گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه علامه طباطبائی و با همکاری انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران با محوریت مالکیت معنوی برگزار شد. بر اساس برنامه‌ریزی به عمل آمده سومین دوره این همایش ملی باید سال گذشته برگزار می‌شد که به علت مسائل و مشکلات اداری با یک سال تأخیر، سال 1398، به همت گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه علامه طباطبئی و انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران با محوریت پردازش و سازماندهی اطلاعات و دانش برگزار می‌شود.

در همایش ملی کتابخانه دیجیتالی سعی شده تا مسائل روز و مهم در حوزه کتابخانه دیجیتالی در کشور شناسایی و رصد شود. از این رو در هر دوره یک مسأله محوری مشخص و بر روی آن تأکید می‌شود. امروزه یکی از مسائل مهم در مدیریت اطلاعات دیجیتالی در کشور، که با سرعت سرسام آوری رو به افزایش است، پردازش و سازماندهی آنها است. البته توجه به این موضوع شده است که پردازش و سازماندهی منابع اطلاعاتی و دانشی یکی از زیرمجموعه‌های پردازش و سازماندهی اطلاعات است. در این محور موضوعی تفکیک عامدانه‌ای نیز بر روی تفاوت بین سازماندهی و پردازش در نظر گرفته شده و این دو به تفکیک حتی در عنوان همایش مورد اشاره قرار گرفته‌اند. در حوزه موضوعی همایش 5 محور مهم و کلیدی به شرح زیر مشخص شده‌اند و در هر یک از آنها زیرمجموعه‌های آنها بیان شده است که در بخش محورهای همایش در منوی اطلاعات همایش ذکر شده است. محورهای اصلی مد نظر در همایش عبارتند از: سیستم‌های پردازش و سازماندهی دانش و اطلاعات، چهارچوب‌ها و الگوهای مفهومی بازنمون دانش و اطلاعات، رویکردها و روش‌های نوین در پردازش و سازماندهی اشیای محتوایی، استانداردها و میانکنش‌پذیری فراداده‌ها، و پردازش و سازماندهی محتوای وب.

نکته مهم و کلیدی همایش ملی کتابخانه‌های دیجیتالی توجه و تمرکز ویژه آن بر بیان تجربیات در حوزه موضوعی همایش است، به نحوی که حداقل 50 درصد زمان همایش بر بیان تجربیات مرتبط اختصاص یافته است. از این رو از همه متخصصان و کارشناسان تقاضا می‌شود تا در صورتی که تجربیاتی در اجرا و پیاده‌سازی هر یک از محورهای همایش داشته‌اند، آنها را در قالب گزارش تجربیات ارائه کنند. بدیهی است که تمام آثار دریافت شده در همایش توسط داوران و کارشناسان خبره بررسی خواهند شد و نسبت به انتخاب آثار برای ارائه در قالب شفاهی و یا ارائه به صورت پوستر تصمیم گیری خواهد شد.

جا دارد از تمام اعضای کمیته علمی و اجرایی و مسئولان دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی و دانشگاه علامه طباطبائی که در اجرای سومین همایش ملی کتابخانه دیجیتالی نقش دارند، به صورت ویژه تشکر کنم که با همت و تلاش خود زمینه ساز برگزاری این همایش ملی می‌شوند. امیدواریم با همکاری همه شما کارشناسان، متخصصان و دانشمندان حوزه کتابخانه دیجیتالی بتوانیم همایشی در سطح توقع شما عزیزان برگزار کنیم.

 

مهدی علیپور حافظی

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی و دبیر علمی همایش