ارائه تجربه پیاده‌‌سازی استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌اِی)
04 اسفند 1398
ارائه تجربه پیاده‌‌سازی استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌اِی)

به گزارش لیزنا، تجربه پیاده‌‌سازی استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌اِی) در کتابخانه‌های دیجیتالی دانشگاه‌های علامه طباطبائی و شهید بهشتی به عنوان یک تجربه ملی در پنل نخست سومین همایش ملی کتابخانه‌های دیجیتالی ارائه شد.

دکتر سیدمهدی طاهری، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی هدف از این پروژه را، پیاده‌سازی استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌اِی) در بافت اطلاعاتی ایرانی-اسلامی و طراحی پروفایلی کاربردی متناسب با محیط اطلاعاتی دانشگاه‌های ایران عنوان کرد.

وی با اشاره به این‌که برای نیل به این هدف، کارگروهی متشکل از مدیران و کارشناسان هر دو کتابخانه، متخصصان و صاحب‌نظران حوزه سازماندهی دانش و دانشجویان علاقه‌مند علم اطلاعات و دانش‌شناسی ایجاد شده است، تفکر مبتنی بر استاندارد آردی‌اِی و اقبال ویژه به محیط دیجیتالی را سر لوحه فعالیت‌های کارگروه دانست.

وی ادامه داد: به دلیل نیاز به تهیه منابع، و ابزارهای مناسب برای پیاده‌سازی استاندارد و بومی‌سازی آن در بافت هدف، شش کارگروه تخصصی از میان اعضای اصلی شکل گرفته است. این کارگروه‌ها عبارت هستند از:

  • کارگروه تدوین خط‌‌ مشی سازماندهی دانش کتابخانه‌های دانشگاهی ایران؛
  • کارگروه طراحی پروفایل‌های کاربردی محتوایی و فراداده‌ای؛
  • کارگروه تعیین اشیای محتوایی هدف؛
  • کارگروه تعیین کارکردهای فهرست‌های کتابخانه‌های دانشگاهی ایران؛
  • کارگروه تعیین واژگان‌های های بومی و محلی ارزش‌های عناصر استانداردهای آردی‌اِی و یونی مارک؛ و
  • کارگروه مستندسازی و انتشار تجربه پیاده سازی.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اشاره کرد: افزون بر نشست‌ها و تعامل‌ کارگروه‌های تخصصی با یکدیگر، تاکنون، کارگروه اصلی هشت نشست برگزار کرده و برای ارتباط بیشتر اعضاء، دو گروه بحث به صورت رایانامه‌ای و شبکه‌ اجتماعی واتس‌اَپ فراهم شده است. همچنین، به منظور افزایش دانش و آگاهی اعضای کارگروه در  حوزه سازماندهی دانش و رهنمودهای پیاده‌سازی، با تمرکز بر استاندارد مورد مطالعه، هفت کارگاه آموزشی برگزار شده است.

طاهری در پایان گفت دستاوردها و بروندادهای هر کارگروه که همخوان با وظایف آنها ارائه می‌شود، در بستر گروه‌های بحث الکترونیکی و نشست‌های کارگروه اصلی، مورد بحث و تبادل نظر همه اعضاء قرار می‌گیرد. ابهام و پیچیدگی، کامل نبودن و توسعه مداوم استاندارد آردی‌اِی، نیز مشخص نبودن ویژگی‌های بومی و نیازهای محلی بافت اطلاعاتی ایرانی-اسلامی، به ویژه بافت دانشگاهی ایران را می‌توان به منزله مهمترین چالش‌های فرایند پیاده‌سازی برشمرد. کارگروه همواره بر مستندسازی و اشتراک تجربه خود با دیگر کتابخانه‌ها و مراکز اطلاعاتی ایران تاکید کرده است.

علاقه‌مندان به مباحث حوزه سازماندهی می توانند به صفحه وب کارگروه پیاد سازی استاندارد آردی‌ای دسترسی داشته باشند.

همچنین برای ارتباط با کارگروه می‌توانید از رایانامه زیر استفاده کنید:

RDAworkgroup@googlegroups.com

login